Anastasia Starostenko

Beeldend Kunstenaar

Anastasia Starostenko is een textielkunstenaar geboren in Rusland en momenteel gevestigd in Amsterdam. Ze is opgeleid in de kunstgeschiedenis en textielkunst en beperkt zich in haar praktijk niet tot een specifieke kant van het artistieke domein, maar balanceert tussen twee verschillende disciplines door theorie te combineren met de praktijk, te schrijven met maken, concept met beeldend werk, ambacht met kunst.

In 2015 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie met het project om de rol van traditionele textieltechnieken in onze huidige samenleving nieuw leven in te blazen en te herstellen door het materiaal van wol met de hand te verwerken.

Eerder deed ze onderzoek naar het gebruik van traditionele technieken in de hedendaagse setting en meer aandacht voor het met de hand gemaakte textiel. In samenwerking met mede HCC’er Asli Hatipoglu en door verbinding te maken met het lokale netwerk van boeren en ambachtslieden wil ze een dialoog openen over de rol van ambachten en tradities in de huidige sterk geïndustrialiseerde materiële wereld, en op zoek gaan naar mogelijkheden om het traditionele te recyclen / hergebruiken, knutselen en nadenken over hun ‘nieuwe’ functie en plaats.