Aboozar Amini

Filmmaker

Aboozar Amini (1985, Bamiyan, Afghanistan) verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Hij heeft zijn BA aan de Rietveld Art Academy gehaald. Zijn afstudeerfilm KabulTehranKabul (2010) won de Wildcard-prijs van het Nederlands Fonds voor de Film. Hij deed zijn MA in regie en esthetische taal van de cinema aan de London Film School.

Zijn eindexamenfilm Angelus Novus (2015) ging in première op IFFR en won verschillende prijzen wereldwijd. Zijn nieuwste film Where is Kurdistan (2016) was in opdracht van IFFR. Zijn Afghaanse afkomst speelt een belangrijke rol in zijn werk.

Aboozar Amini woont en werkt nu in Kabul, Afghanistan en Amsterdam, Nederland. Hij is een van de weinige Afghaanse filmmakers die ervoor koos terug te keren naar Afghanistan na de opleiding in het Westen om samen met jonge filmmakers van zijn generatie de nieuwe golf van de Afghaanse cinema op te richten.