Jorik Galama

Filmmaker

Jorik beweegt zich​ ​binnen​ ​de​ ​verschillende​ ​terreinen​ ​van​ ​film,​ ​beeldende​ ​kunst​ ​en​ ​literatuur. Het samenwerken​ ​met​ ​anderen​ ​en​ ​het​ ​uitvoerig​ ​bespreken​ ​en​ ​doorontwikkelingen​ ​van​ ​elkaars projecten,​ ​is​ ​voor​ ​hem ​een​ ​belangrijk​ ​onderdeel​ ​van​ ​zijn​ ​kunstenaarschap.

Naast​ ​zijn​ ​praktijk​ ​als​ ​beeldend​ ​kunstenaar​ ​schrijf​t hij ​korte​ ​fictie​ ​verhalen,​ ​waarvoor​ ​hij​ ​op​ ​dit moment​ ​een​ ​talentontwikkelingstraject​ ​van​ ​het​ ​Nederlands​ ​Letterenfonds​ ​doorloop. Daarnaast​ ​schrijft​ ​hij ​recensies​ ​als​ ​freelance​ ​kunstcriticus​ ​voor​ ​het​ ​tijdschrift​ ​MetropolisM,​ ​is hij ​bezig​ ​met​ ​het​ ​opzetten​ ​van​ ​een​ ​festival​ ​voor​ ​video-essays​ ​en​ ​werkt​ ​hij​ ​op​ ​dit​ ​moment​ ​aan twee​ ​kortere​ ​documentaire​ ​video’s.​

Het​ ​thema​ ​dat​ ​centraal​ ​staat​ ​in​ ​zijn​ ​beeldende​ ​werk​ ​is​ ​de​ ​manier​ ​waarop​ ​beeldculturen​ ​het gedrag​ ​van​ ​mensen​ ​(ver)vormen.​ ​Van​ ​de​ ​constante​ ​materiële​ ​en​ ​immateriële​ ​circulatie​ ​van beelden​ ​zijn​ ​er​ ​dagelijks​ ​kleine​ ​brokjes​ ​die​ ​ons​ ​bewust​ ​of​ ​onbewust​ ​raken.​ ​Ze​ ​maken​ ​dat​ ​we anders​ ​naar​ ​de​ ​wereld​ ​en​ ​onze​ ​omgeving​ ​kijken​ ​en​ ​soms​ ​direct​ ​worden​ ​aangezet​ ​tot​ ​handelen. Doordat​ ​vrijwel​ ​iedereen​ ​in​ ​de​ ​laatste​ ​decennia​ ​beeldproducent​ ​is​ ​geworden,​ ​is​ ​een​ ​van​ ​de meest​ ​gebruikelijke​ ​reacties​ ​op​ ​beeldmateriaal,​ ​de​ ​creatie​ ​van​ ​nieuw​ ​beeldmateriaal.​ ​Er voltrekt​ ​zich​ ​hierdoor​ ​een​ ​constante​ ​visuele​ ​dialoog.​ ​In​ ​zijn​ ​werk​ ​probeer​t ​hij ​bij​ ​dit​ ​gegeven stil​ ​te​ ​staan​ ​door​ ​onder​ ​andere​ ​in​ ​te​ ​zoomen​ ​op​ ​de​ ​beelden​ ​die​ ​hem zelf hebben​ ​gevormd​ ​en​ ​ze als​ ​een​ ​lens​ ​te​ ​gebruiken​ ​voor​ ​het​ ​kijken​ ​naar​ ​maatschappelijke​ ​thema’s.