Heesterveld Creative Community

Creativiteit en cultureel ondernemerschap in Heesterveld en omstreken. 

HCC is de stichting die creativiteit en cultureel ondernemerschap stimuleert en faciliteert voor de broedplaats Heesterveld en het omliggende gebied.

Stichting Heesterveld Creative Community is opgericht om creativiteit, samenwerking en cultureel ondernemerschap te stimuleren en te faciliteren in de Heesterveld buurt. Bestaande uit een groep creatieve bewoners vanuit allerlei disciplines richt de broedplaats zich op het leveren van een bijdrage aan de leefomgeving in de buurt en de stad, vanuit ieders eigen artistieke kracht. Het doel is om te inspireren en een klimaat van groei en schepping voort te brengen, om zo Heesterveld tot hét culturele epicentrum van de Bijlmermeer te maken. Dit wordt gedaan door alle leden van de community, aangestuurd en uitgevoerd in werkgroepen en vanuit een bestuur met bewoners en professionals uit het culturele veld. Wat de stichting binnen deze missie aanbiedt is woon- en werkruimte, financiële ondersteuning en gezamenlijke ruimte H75.

Geschiedenis van Heesterveld

Heesterveld bestaat uit vier woonblokken die in 1982 zijn ontworpen door Pi de Bruin. In totaal zijn er 317 woningen, die in grootte verschillen van studio’s tot vijfkamerwoningen. Na de oplevering ontstaan er al snel problemen in de buurt, een van de oorzaken daarvan is de door het Gemeentelijk Woningbedrijf gekozen vorm van bewoning: een mix van reguliere huurders en huurders met een criminele en/of psychiatrische achtergrond. Na opheffing van het Gemeentelijk Woningbedrijf wordt woningcorporatie Ymere eigenaar van de flats. In het kader van de vernieuwing van Zuidoost is Ymere rond 2007 van plan om op grote schaal te renoveren. Daarbij wordt de sloop van Heesterveld als onvermijdelijk gezien. Een deel van de oorspronkelijke bewoners wil daar niet op wachten en trekt weg. Om leegstand en kraken te voorkomen worden studenten met een tijdelijk huurcontract in de leegkomende woningen gezet. Maar door de financiële crisis van 2008 wordt de sloop uitgesteld.

Heesterveld 1.0

Eva de Klerk, initiator van de kunststad op de NDSM-werf, word in 2009 door Ymere benaderd om te onderzoeken of er behoefte is aan een tijdelijke hotspot, een nieuwe bestemming voor Heesterveld, waar creatieve ondernemers uit Zuidoost, de rest van de stad en uit het buitenland samen kunnen wonen en werken. Als blijkt dat er animo is voor een hotspot krijgt De Klerk opdracht om de bewoners en ondernemers die zich vestigen in Heesterveld te helpen een gemeenschap te vormen en een bijbehorende organisatie neer te zetten. Voor de uitvoering worden er diverse professionals ingeschakeld die ieder vanuit hun eigen expertise invulling geven aan de totstandkoming van de broedplaats. Kwartiermaker Angelo Bromet werft via zijn netwerk de eerste lichting huurders en bedenkt een blauwdruk voor de culturele programmering en verdere invulling van het gebouw. Grafisch ontwerper Floor Wesseling realiseert de iconische muurschildering op de gevel en architect Khoi Han bedenkt ingrepen om het gebouw geschikt te maken als broedplaats. Diverse kunstenaars en creatieven uit Amsterdam Zuidoost komen wonen en werken in het pand en organiseren gezamenlijk evenementen. Er ontstaat een bloeiende gemeenschap.

Heesterveld 2.0

Na het vertrek van de eerste lichting bewoners – door hun tijdelijke leegstandcontracten kunnen zij voor maximaal zeven jaar blijven – is er sprake van leegstand. Om de slagkracht van de organisatie te vergroten en de broedplaats een nieuwe impuls te geven wordt de vereniging in 2014 omgezet naar een stichting met een bestuur bestaande uit professionals uit het culturele en maatschappelijke veld. Onder leiding van Jeroen Beker (Ymere), Priscilla Macintosh en Ben Minnema wordt er sterk in gezet op het verbeteren van de leefbaarheid, het duurzaam verbinden van lokale maatschappelijke en culturele organisaties met de broedplaats en het stimuleren van lokaal ondernemerschap. De woningen in Heesterveld worden als officiële atelierwoningen geregistreerd met het daaraan gekoppeld toelatingsbeleid. Er worden fondsen geworven voor een grootschalige verbouwing van de presentatieruimte, het team wordt versterkt en de culturele programmering wordt uitgebreid.

Met speciale dank aan oud bestuurders en adviseurs Saundra Williams, Maarten Gulickx, Kim de Haas, Jacqueline Nugteren en Marjo van Schaik.

Heesterveld 3.0

In 2022 maakt Ymere bekend dat de sloop van Heesterveld van de baan is vanwege het succes van het project. Nu de broedplaats een permanent karakter krijgt wordt er in gezet op verdere groei van de organisatie en uitbreiding van de programmering om nog beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften vanuit het omliggende gebied.    

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur, de Code Culturele Diversiteit en de Fair Practice Code.

HCC TEAM

HCC BESTUUR

  • Stephany Biezen
  • Voorzitter
  • Ron van Rossum
  • Penningmeester
  • Priscilla Macintosh
  • Secretaris

"HÉT CULTURELE EPICENTRUM VAN DE BIJLMERMEER"